torstai 31. toukokuuta 2007

Kolme päivää pärinää takana

Livon koulun pihalla on enää vähän pöllejä, ja paljon karhuja - ja myös muutamia muitakin otuksia. Veistäjät pääsivät tutustumaan alan työkaluihin tuote-esittelyssä, ja voittivatpa muutamat tuotepalkintojakin arvonnassa. Päivän päätteeksi vetäjät esittelivät pajalaisille, minkälaisilla konsteilla kotkan siivet sulkineen voi veistää. Se ei käynyt ilman pientä kotkan anatomian luentoa. Mutta yhtä tärkeä viesti oli, ettei opista huolimatta kannata yrittää jäljentää muiden tyyliä eikä orjallisesti anatomiaakaan, vaan tehdä oman tunteen pohjalta tyylitellen ja mielikuvitusta käyttäen.

Päivän mittaan Livon miehet olivat myös tehneet joen rantaan lautan, josta lisää huomenna...Näin ne siipisulat menevät.


Veisteleminen on tunne- ja intohimolaji, on Markku Kyllösen viesti pajalaisille.


Tällainen tuli Matin uran toisesta karhusta. Miehessä lienee ainesta.

Työmaa päivän päätteeksi.


Varhainen saha purun nappaa


Yllä jokin Kyllösen Hannun petinaapuri torstaiaamuna joskus ennen kuutta, jolloin Hannu on kerinnyt jo tovin kertoa hirsirakentamisen saloista kaikille halukkaille ja haluttomille kuulijoille. Seitsemän jälkeen oltiin jo sahaamassa.

Veistäjäporukan keskiviikkoillan ohjelmaan kuului vierailu pajan organisoijiin kuuluvan kuvataiteilija Kari Tykkyläisen luona Yli-Siurualla, jossa on hänen kotinsa, työtilansa ja pihanäyttelynsä. Karilla riitti juttua ja tarinaa kolmikymmenvuotisen uransa varrella, painavia näkemyksiä taiteilijan työstä ja sen tarkoituksesta ja käytännön vinkkejä niille, jotka tosissaan haluavat heittäytyä hommaan. Radikaalin linjan ammattitaiteilijan ja karhunveistäjien mielipiteiden ja arvostusten kohtaaminen ei käy kipinöittä, mutta tässä tapauksessa tuntui, että kipinät sytyttävät ajatuksia mielissä eivätkä siltoja palamaan.


Tästä lähtee Kyllösen Hannun taidepoliittinen kannanotto. Seuraamme asiaa.
Työpajassa on neljätoista osallistujaa: Kalle Ahola, Eero Leinonen, Eero Räisänen, Kauko Kovalainen, Leo Venäläinen, Erkki Heikkinen, Kalle Lindholm, Pekka Herukka, Arto Torvinen, Olavi Niskala, Arto Saukkonen, Matti Lapinlampi, Erkki Ojala ja Jouko Keskiaho. Tässä joidenkin tyylinäytteitä:

Livon torstaiaamu oli taas aurinkoinen, joten mikäpä oli Herukan Pekan veistellessä.


Heikkisen Erkki meinaa lähteä kesken kaiken takaisin Kuhmoon, joten kiirettä pitää.

Karhulla on korvat päässä, minkä myös Torvisen Arto on huomannut.

Kovalaisen Kauko on kokenutta kaartia.

Veistäjä ja varjo. Arto Saukkonen.

Lapinlammen Matin veistäjänuran toinen karhu edistyy niin että savu nousee.